top of page

Periodiek testen, welvaartsziekten voorkomen!

Welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker zijn echte sluipmoordenaars: Het duurt meestal (tientallen) jaren voordat je merkt dat er iets mis is en als je het merkt is het meestal te laat. Bloedtests kunnen helpen door al vroeg het inzicht te geven dat nodig is om te voorkomen dat je ziek wordt.


 

In het kort

  • Ongeveer 1 op de 3 mensen boven de 30 heeft een welvaartsziekte. Onze moderne leefstijl maakt ons letterlijk ziek

  • Dit is grotendeels onnodig want welvaartsziekten zijn goed uit te stellen of zelfs te voorkomen als er vroeg genoeg wordt ingegrepen

  • Het lastige is dat je het niet merkt tot het te laat is. Welvaartsziekten ontwikkelen zich langzaam en vaak zonder duidelijke symptomen. Bij de eerste duidelijke symptomen is het vaak te laat voor een volledige genezing

  • Bloedtests geven al vroeg inzicht, zodat je kan zien of er een onbalans in het lichaam aanwezig is. Het vroegtijdig corrigeren van een onbalans kan welvaartsziekten uitstellen en zelfs voorkomen

healthFX - voorkomen is beter dan genezen!

 

Bekijk ons in de uitzending van Altijd Jong op RTL4:

We zijn het met z'n allen vrij normaal gaan vinden dat we op relatief jonge leeftijd al welvaartsziekten ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, maar ook mentale aandoeningen zoals alzheimer en dementie. Dit is extra pijnlijk omdat het veelal onnodig is; in de meeste gevallen kunnen deze ziektes uitgesteld of zelfs voorkomen worden.


Is het probleem echt zo groot?

Er leven op het moment van schrijven van dit artikel in Nederland meer dan 1.6mln mensen met hart- en vaatziekten, 600k met kanker en 1.2mln met diabetes. Een veelvoud van die 1.2 mln mensen heeft insuline resistentie, het voorstadium van diabetes. Zonder die laatste groep mee te rekenen komt het al neer op bijna een derde (>30%) van de mensen boven de 30.


Er zijn dus heel veel mensen die er last van hebben. Daarnaast zijn we ondanks de enorme sprongen in de wetenschap nog steeds slecht in het genezen van welvaartsziekten. We kunnen het leven van mensen met diabetes, hart- en vaatziekten en kanker meestal wel verlengen, maar echt genezen is vaak niet mogelijk. De uitzondering zijn sommige minder agressieve vormen van kanker die toevallig vroeg genoeg worden ontdekt.


De bovenstaande combinatie brengt nog een ander probleem met zich mee: Het verlengen van levens vergt een enorme inspanning van ons zorgstelsel. De zorgkosten stijgen al jaren en de verwachting is dat dit de komende jaren zal doorzetten. Ons zorgstelsel staat op het punt onbetaalbaar te worden, waardoor er steeds lastigere keuzes gemaakt moeten worden. Dat brengt allerlei problemen met zich mee zoals minder vergoeding in het basispakket, minder handen aan het bed, etc.



Hoe komt het dat we welvaartsziekten ontwikkelen?

Deels komen welvaartsziekten met ouderdom. Er zijn echter twee belangrijke redenen die ervoor zorgen dat zoveel van ons al te vroeg last krijgen van welvaartsziekten:

  1. Welvaartsziekten worden rechtstreeks veroorzaakt door onze 'moderne/ westerse' leefgewoontes: Onze voeding, stress- en bewegingsniveaus, etc. passen niet goed meer bij onze genen. Dit veroorzaakt al vroeg onbalans in bijvoorbeeld suikerwaarden, ontstekingsniveaus en cholesterol, welke zich op termijn uiten in welvaartsziekten

  2. Welvaartsziekten zijn echte sluipmoordenaars: Ze ontwikkelen zich langzaam en vaak zonder duidelijk merkbare symptomen. Je merkt meestal weinig of niets tot het te laat is: Bij de eerste duidelijke symptomen is het meestal te laat voor een volledige genezing

Het tweede punt is misschien nog wel de belangrijkste: Als je duidelijk zou voelen dat er iets mis is in je lichaam dan zouden veel mensen daar wel op reageren en aanpassingen maken in hun leven. Een andere metafoor die hier van toepassing is: Als je een kikker in heet water zet dan springt de kikker er direct uit. Zet je diezelfde kikker in koud water en warm je het heel langzaam op, dan zal de kikker blijven zitten tot het te laat is. De kikker voelt niet dat het water te warm wordt (dit experiment graag niet zelf thuis uitproberen!).


Ondanks deze inzichten is ons zorgstelsel grotendeels ingericht op het genezen van mensen, niet op het voorkomen dat mensen ziek worden. Er wordt wel wat advies gegeven over voorkomen zoals "beweeg 30 min per dag" en "eet volgens de schijf van vijf" maar hoe weet je of het genoeg is? De adviezen zijn te algemeen om optimale gezondheid op persoonlijk niveau te garanderen (bijvoorbeeld: wat voor de een een acceptabele hoeveelheid suiker is, kan iemand anders ziek maken).

Vanuit historisch perspectief is de focus op genezen overigens logisch: Vroeger waren duidelijke symptomen de enige betrouwbare indicatie dat er iets mis was in het lichaam en dat interventie van een dokter nodig was. Tegenwoordig hebben we echter geavanceerde laboratoria en tests waardoor we al veel vroeger problemen kunnen identificeren. Door te testen kan een onbalans al zichtbaar gemaakt worden voordat het voor blijvende problemen zorgt in het lichaam. Meer focus op het voorkomen van welvaartsziekten kan veel leed, maar ook kosten wegnemen. Helaas wordt hier (nog) niet voldoende op ingespeeld door de zorg.



Gezondheidstests om welvaartsziekten te voorkomen

Het goede nieuws is dus dat de ontwikkelingen in het lichaam die de kans op welvaartsziekten vergroten al heel vroeg te herkennen zijn. Bloedtests kunnen daardoor de oplossing zijn voor de onopgemerkte ontwikkeling van welvaartsziekten; 'de waarschuwing die de kikker nodig heeft om te voelen dat het water opwarmt'. Of in het geval van de mens: De waarschuwing dat er een onbalans in het lichaam is die op termijn kan resulteren in een ongeneesbare ziekte.


Er is nog meer goed nieuws: Welvaartsziekten zijn, vooral als je er vroeg bij bent, relatief eenvoudig uit te stellen of zelfs te voorkomen. Een gezondheidstest geeft je de mogelijkheid en impuls om tijdig aanpassingen te maken in je leven om te zorgen dat je gezond blijft. Niet alleen dat, de uitkomsten van een bloedtest zijn heel specifiek, waardoor veel gerichter ingrijpen mogelijk is. In plaats van het volgen van algemene richtlijnen zoals "beweeg 30 minuten per dag" en "eet volgens de schijf van vijf" is het mogelijk om gericht aanpassingen te maken. Kleine aanpassingen kunnen daardoor al het gewenste effect bereiken. Bloedtests hebben nog een voordeel: Door periodiek opnieuw te testen is het mogelijk om te zien of de aanpassingen ook daadwerkelijk het gewenste effect hebben gehad. De onzekerheid ('doe ik genoeg om gezond te blijven?') wordt daarmee voor een groot deel weggenomen.



Testpakketten van healthFX

Wil jij ook meer inzicht in en controle over je eigen gezondheid? Voor minder dan de kosten van een aanvullende zorgverzekering heb je al een breed inzicht in je gezondheid. Ga direct naar onze pakketten om je bestelling te plaatsen of lees hier meer over de testpakketten die we aanbieden.



Meer informatie
  1. Meer over waarom periodiek testen een goed idee is: Veel voorkomende tekorten en voorspellende biomarkers

  2. De testpakketten die we aanbieden en eventuele verdiepende tests

  3. Hoe je resultaten worden gepresenteerd in je persoonlijke gezondheids 'dashboard'

  4. Het laboratorium waar de tests worden uitgevoerd

  5. Afnemen monstermateriaal - hoe werkt het?

| Diabetes voorkomen | kanker voorkomen | hart- en vaatziekten voorkomen | alzheimer voorkomen |

bottom of page