top of page

Onderzoek: Incidenteel veel te veel eten kan geen kwaad

Tijd voor wat positief nieuws: Jezelf af en toe helemaal 'volvreten' is niet slecht voor je en dus geen reden om je schuldig te voelen!


Let op: De nadruk in de voorgaande zin ligt uiteraard op af en toe. Het blijkt dat het metabolisme van gezonde mensen verrassend goed om kan gaan met zo af en toe overmatig genieten, zelfs als het gaat om grote hoeveelheden ongezond eten zoals pizza of patat.



In een nieuwe studie is gekeken naar de effecten op het lichaam van een normale maaltijd versus een 'all-you-can-eat' maaltijd met pizza (met andere woorden, eten tot je geen hap meer naar binnen krijgt). De jonge, gezonde mannen (22-37 jaar) aten bijna twee keer zoveel pizza in de 'all-you-can-eat' maaltijd, waarbij ze hun calorie-inname verdubbelden tot meer dan 3000kcal per persoon (gemiddeld). Meer calorieën dan nodig op een hele dag dus! De participanten slaagden er opmerkelijk genoeg in om de hoeveelheid voedingsstoffen in hun bloed binnen het normale bereik te houden:

  • De bloedsuikerspiegel (glucose) was niet hoger dan na een normale maaltijd

  • De hoeveelheid insuline in het bloed was 50% hoger dan normaal (dit hormoon wordt door het lichaam afgegeven om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en een kortstondige verhoging is dus een gewenst effect in dit geval)

  • Bloedlipiden (triglyceriden en niet-veresterde vetzuren) waren slechts iets verhoogd

De studie keek ook naar eetlust en gemoedstoestand tijdens de proeven. Vier uur nadat ze maximaal hadden gegeten, voelden de deelnemers zich slaperig / lusteloos en meldden ze geen verlangen om iets anders te eten, inclusief zoet voedsel. Dit was verrassend omdat beloningscentra in de hersenen meestal voedselspecifiek zijn, dus het eten van pizza verandert misschien niet het verlangen naar zoet voedsel - daarom heb je misschien altijd ruimte voor een toetje.


Volgens de onderzoekers zelf: “We kennen allemaal de langetermijnrisico's van overmatig eten als het gaat om obesitas, diabetes type II en hart- en vaatziekten, maar we weten veel minder over de onmiddellijke effecten van teveel eten op het lichaam. Onze bevindingen tonen aan dat het lichaam opmerkelijk goed omgaat wanneer het wordt geconfronteerd met een enorm en plotseling calorieoverschot. Gezonde mensen kunnen twee keer zoveel als ‘vol’ eten en effectief omgaan met dit enorme initiële energieoverschot. Deze studie toont daarmee aan dat als een verder gezond persoon af en toe te veel eet er geen onmiddellijke negatieve gevolgen zijn in termen van verlies van metabolische controle."


De onderzoekers erkennen dat de studie enkel gezonde jonge mannen betrof en zijn van plan te onderzoeken of vergelijkbare effecten zichtbaar zijn bij vrouwen, bij overgewicht en bij oudere populaties.



Wat kan jij met deze resultaten?

Zo af en toe jezelf te buiten gaan kan waarschijnlijk geen kwaad, geen schuldgevoel nodig dus. Er is geen directe negatieve impact op het lichaam omdat een gezond metabolisme flexibel genoeg is om een overmatige hoeveelheid calorieën effectief te verwerken. Dat is evolutionair ook niet echt verrassend. Onze voorouders hadden geen winkels en restaurants, waardoor periodes met te weinig eten werden afgewisseld met overmatig eten (bijvoorbeeld na een grote vangst). Het effectief kunnen omgaan met periodes van overmaat maakt periodes van schaarste gemakkelijker om te overleven en heeft daardoor een evolutionair voordeel.


De voorwaarde voor onschuldig genieten is waarschijnlijk wel een gezond metabolisme. Het ligt voor de hand dat overmatig eten bij mensen insulineresistentie of slechte cholesterolwaarden wel degelijk schadelijke gevolgen heeft, omdat het lichaam dan minder flexibel kan reageren op een grote inname van calorieën. Benieuwd hoe het zit met je eigen gezondheid? Ben je metabool gezond genoeg om jezelf een 'all-you-can-eat' sessie te permitteren? Laat je bloedwaarden testen bij healthFX om het zeker te weten. Ga direct naar onze pakketten om je bestelling te plaatsen of lees hier meer over de testpakketten die we aanbieden.


bottom of page